• Осем предимства на малкия град
 • A+ A-
 • Учудващо звучи, но животът в малкия град има немалко предимства. Те дават основателна причина хората да предпочитат малкото населено място  за живот. Тук са изброени осем основни, които са извадени от изобилието  аргументи в подкрепа за живота в провинцията, особено за хората, които искат да живеят на по-ниски обороти.

  1. Чувство за общност

  Естествено човек не може да покани целия град у дома на гости, но определено доста от хората се познават (дори и само по физиономия). Това дава някакво предимство, особено когато трябва да се помогне на някого. Дори и да си е изгубил ключовете или кучето. Наскоро в Търговище имаше такъв случай и животинката много бързо стигна до собственика си. Все още обаче трябва да работим за да развием чувството за гражданско общество, но и това ще стане.

  2. Звездите

  Когато живеех в София често се сещах за времената, когато бях дете и вечерите, прекарани на улицата с приятели. Тогава гледахме звездите и се опитвахме да разпознаем Голямата мечка. В хаотичния живот на големия град ми се налагаше да се връщам към тези времена. Иначе щях да се побъркам. Но всичко беше само спомен. Окъпан в изкуствени светлини, големият град не позволява да се види този звезден килим, който в градче като Търговище лесно достъпен. Понякога само заради това си струва човек да остави светлинното замърсяване на големия град.

  3. Няма трафик и задръствания

  Прагматично погледнато в малкия град няма кой знае какъв трафик и винаги човек ще намери къде да паркира. А това със сигурност е голямо предимство, особено ако човек цени времето и нервите си. Освен това разстоянията са кратки и няма нужда да се луташ с часове за да заведеш детето си на детска градина или в някоя школа. Спомням си веднъж с един приятел правихме сравнителна характеристика между Търговище и Варна. Той изчисли, че ако иска да заведе детето си на кръжок по рисуване там ще му трябват минимум 20 минути за да стигне от квартала до школата. После описа и лутането из малките улички да потърси място за паркиране.  Към сметката с времето прибави разходите за гориво на колата и накрая заключи: „Не брат. Тука е по-добре”.

  4. Чист въздух

  В момента е спорно доколко гражданите на Търговище дишат чист въздух предвид праха от разкопаните улици, но като цяло в малкия град определено гърдите се разтягат по-лесно. Липсва онзи задушаващ смог от хилядите автомобили на голямото село. Освен това парковете в малките населени места са винаги на няколко крачки.

  5. Тихо е

  Като се замисли човек не може да пропусне факта, че в малкия град е доста, доста по-тихо. В ситито шумът е постоянна характеристика на градския фон.

  6. Нещата става по-лесно

  Сякаш всичко е достъпно в един по-малък град и няма нужда да обикаляш с часове за да стигнеш от една институция до друга. Обикновено – банки, администрации и т.н. са концентрирани на едно място, максимум на няколкостотин метра разстояние.

  7. Образование

  В детските градини има места и няма нужда човек да пилее време и нерви да чака за класиране в някакви абсурдни списъци. Освен това, както споменах по-горе, школите в малкия град са лесно достъпни като цени и като локации. С училищата нещата седят долу-горе по същия начин.

  8. Развлечения

  В малките градове също има най-различни начини човек да се развлича. Независимо дали става въпрос за нощен живот (мисля, че в Търговище има достатъчно такива места) или за културни мероприятия. В малкия североизточен град лесно можете да посетите театрални спектакли или да заведете детето си в кукления театър. Вече има и кино. А най-хубавото от всичко е, че винаги има билети. Разполага с голяма библиотека, музей и места за спорт и отдих.

  Разбира се, животът в малкия град има и някои недостатъци, но в конкретния случай говорим за предимствата, а те не са маловажни, особено ако човек предпочита да се концентрира в позитивното за да си осигури поне малко по-спокоен живот.

  Иван Колев

 • Обвързани публикации
 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани