• Почитаме Свети Мина
 • A+ A-
 • На днешния ден православните християни почитат Св. великомъченик Мина - воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите.

  Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

  Единственият манастир, който носи името на светеца, се намира в покрайнините на София.

  Там се пази чудодейната му икона, пред която на този ден се събират хиляди богомолци.

  Св. Мина бил войник в Египет по времето, когато в Рим царували Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.).

  Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Те били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

  Воден от силната си вяра, Мина оставил воинското си звание и се оттеглил в пустинята, където се отдал на пост и молитва, смятайки, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

  Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

  В народните представи днешният ден бележи средата на т.нар. "Вълчи празници" - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват.

  "Вълчите празници" водят след себе си най-дългите нощи.

  По това време хората довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушват процепите, през които може да се промъкнат зли сили.

  На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

   

   

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани