• Фирма от Търговище прави тор от млечна суроватка
 • A+ A-
 • В сезона на саденето трябва да знаете, че фирмата от Търговище за производство на листни торове, която се присъедини към кампанията на БНТ2, произвежда различни видове листни торове , които са уникални с това, че се правят от млечна суроватка. С тях  могат да се подхранват, както плодове, зеленчуци и овошки, така и цветя. Те са приложими и при големите земеделски производители и за наторяване на градината у дома.

  Предимството на листните торове, произведени в Търговище, е че се правят без вода и са максимално щадящи природата, защото нямат остатъчни вещества. Също така са с ниско съдържание на натрий и хлор, каквито са изискванията на Министерството на земеделието за качествените торове.

  Във всеки литър тор се влагат над 60 вида минерални соли и химически вещества, които се доставят от цял свят. Според производителите, обаче, най-ценната суровина в тях е млечната суроватка, която те изкупуват от мандрите в региона.

  “Основата, върху която се произвеждат торовете, е резултат на един биотехнологичен процес на преработка на суроватката, от която се извлича изключително ценната естествена млечна киселина. Тя служи за носител, към който се прибавят макроелементи, микроелементи. Това е един процес, при който контролирано се създава точно определена хранителна среда, от която растенията имат нужда. Тя е един мощен естествен хелатизатор. Свързва елементите и ги прави водоразтворими и усвоими от растенията”, обяснява Татяна Михайлова – изпълнителен директор на фирма за производство на листни торове

  Българските производители, обаче, имат един сериозен проблем – липсата на правила за контрол на внасяните в страната листни торове. Много често те са некачествени и със съмнително съдържание.

  “До такава степен е занижен контролът, че дори и производител не е обявен на етикета. И това нещо е на българския пазар на земеделеца. Той няма възможност и средства, които да отдели т. нар. ментета листни торове. Изпитва ги върху своята продукция и след 2 години установява, че не вършат работа. Това създава общ тон на недоверие към листните торове, на нас това ни пречи”, казва още Михайлова.

  Производството непрекъснато се обновява. Фирмата работи с изследователски институти, за да отговаря на променящите се условия и да е конкурентна на чуждите фирми. Всеки продукт се окачествява в производствената лаборатория. Листните торове, произведени тук, са оценени със златен медал от Световната организация по интелектуална собственост.

  Видео по темата може да видите Т У К

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани