• Езиковата гимназия остана без паралелка и тази година
 • A+ A-
 • Прекратиха държавния план-прием в паралелка за осми клас в езиковата гимназия. Това стана със заповед на началника на Регионалния инспекторат по образованието Дарина Димитрова след първия етап на класирането. Причината е недостатъчният брой приети ученици съгласно норматива за минимален брой.

  Това означава, че училището в Търговище остава без осми и девети клас и ще съществува поне още една година.

  „Това е парадокс и едва ли в България има друга община, където вървят срещу най-успешното си училище” – коментира директорът на гимназията Атанас Цанев. Според него това е заложено от комисията по образование още в план приема, с който се разреши на всички гимназии да имат чуждоезиково обучение. „Не може цялото образование да бъде еднакво. Редно е гимназиите да бъдат профилирани – с хуманитарен профил, профил по изкуствата и чуждоезиков. Аз нямам обяснение защо така решиха” – сподели още директорът.

  Той каза още, че работата си като директор е изпълнил добре, защото основната му функция е да ръководи образователния процес.

  „Моята задача не е да ходя да убеждавам хората в общината, че най-успешното училище в региона трябва да съществува. Моята задача съм я свършил с учениците. Постигаме най-високи резултати и това е необорим факт” – коментира той. Цанев допълни, че ако някой иска образованието в Търговище да се принизи и профанизира е отделен въпрос. Според него за гимназията е нямало почти никаква подкрепа през годините „Дванадесет години не решиха проблема с отоплението и явно така ще остане до края” – допълни той.

  С нулевия прием и през тази година, училището се сбогува и с надеждите да реализира проект за саниране на сградата. Според изискванията е необходимо да се докаже, че през следващите пет години гимназията ще съществува.

  Припомняме, че езиковата гимназия показа най-високи резултати на матурите през тази година. Оценките по математика наредиха училището сред петте първенци в страната.

  Освен в езиковата гимназия паралелка няма да има в Професионалната гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов”. Там е прекратен приема с профил „Електронна търговия”.

 • Обвързани публикации
 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани