• Михаел: Имате пълната свобода да купонясвате
 • A+ A-
 • Михаел Лазаров e автор на първото седмично предаване за електронна музика в България. Диджеят е роден през 1987 г. в Търговище, но отдавна не живее в града. С него поговорихме за първите му стъпки в музиката, музикалните влияния и ментори, партита и минали и настоящи проекти.

  Здравей, да започнем от самото начало. Как започна да се занимаваш с музика?

  По музиката ме запали баща ми, Маргарит – един от първите диджеи излезли от родния ни град, и най-богатият музикално човек, когото познавам. Благодарение на това, той успя да възпита в мен любов, „разбиране“ и уважение към всички жанрове, стилове и подстилове на музикалното изкуство.

  След милиони преслушвания на “Bad” и “Thriller” на Michael Jackson неусетно стигнах до Snap, C&C Music Factory, Blackbox, Capella, Culture Beat.

  Последваха ги Prodigy, които тотално циментираха обичта ми към електронния звук, а Old School рапа пък ми показа красотата на тежките баси.

  Лека полека баща ми ме запозна с каналите си и хората, от които се взимаше тази музика (тогава не можехме и да си помислим да „теглим“ нещо от интернет, тъй като работехме с модеми, които бяха изключително бавни и неефективни тъй като зависеха от домашния телефон...).

  Постепенно се запознах с имената на по-сериозните продуценти, играчите на БГ сцената, клубове, видове техника и носители и от около 2003-а година започнах активно да се уча да миксирам на CD.Плочите все още бяха трудни за намиране и прекалено скъпи за ученици като мен по това време.

  През цялото това време за мое, че и на хиляди други хора, щастие във Варна с пълна пара се канеха едни от най-добрите продуценти и диджеиот цял свят. Мястото е Комикс Клуб и то е една от емблемите на електронната култура у нас, а за мен е особено специално.

  Тези артисти ли помогнаха да избереш пътя на развитие?

  Да. В известна степен оформиха и стила ми на пускане на музика, както и избора ми на тракове. Те са и основни „виновници“ да взема присърце суровите и безкомпромисни звуци на ъндърграунд електрониката.

  Все пак не може да си минал без учители, които да ти помогнат да намериш себе си и да се изградиш като професионалист...?

  Да, така е. Пак във Варна имах шанса да получа подкрепа и безценни уроциот утвърдени професионалисти като DJ Teddy и DJTony отклуб Arrogance. Те ми помогнаха да рафинирам техниката си на миксиране и да развия чувството да усещам публиката.Искам да използвам случая да им благодаря сърдечно (макар и посмъртно на Теди, мир на праха му)!
  Не на последно място бих желал да благодаря и на един специален човек– Методи! Той си знае кой е и колко е важен за моето развитие!

  И после… На сцената?

  След като завърших средното си образование през 2006-а година, така се стекоха нещата, че цялото семейство се преместихме да живеем в София. Аз бях приет в Софийски Университет със специалност “Международни Отношения“, като успоредно с това започнах и своите участия в столицата.Мога да се похваля с това, че съм основател на едно от първите и изключително успешно за България "Staff Party" в клуб "My Club".

  Имах привилегията два пъти да бъда поканен за хедлайнер на вече легендарното "The Secret House Party", рамо до рамо с имена като DJ Silver и Georgio B.

  Откривал съм и партита за техноикони като италианеца MOWREE, заедно с DJ Versus в клуб “Spacer”.

  Къде влагаш най-много енергия в момента?

  Понастоящем съм основател и движеща сила на ПЪРВИЯ И ЕДИНСТВЕН БЪЛГАРСКИ ЕЖЕСЕДМИЧЕН ВИДКАСТ за качествена ъндърграунд хаус музика "SUNDAZE WITH MIHAEL".
  Това е и акцентът, който искам да поставя върху този разговор, защото това е концепция, революционна за България! Представете си парти, което можете да посещавате навсякъде и по всяко време на денонощието без да има нужда да се обличате, гримирате, пътувате от и до клуба. Парти, което можете да слушате и гледате на всяко устройство (телефон, таблет, компютър) навсякъде и по всяко време.На топло вкъщи през зимата или на хладно през лятото - партито идва при Вас!Имате пълната свобода да купонясвате както Вие намерите за добре. Освен всичко това, предаването се излъчва НА ЖИВО във Фейсбук, всяка неделя от 19:00 часа. Красотата на музиката се случва пред очите Ви!

  Каква е целта?

  Реших се на тази стъпка, защото от дълго време съм свидетел на опосредствяването на клубната култура и умишленото едностранчиво представяне на електронната музика у нас. Върти се еднотипна музика с преработени вокали на поп парчета от 90-те и лошо преработено диско.

  Моята цел е да дам шанс на младите хора, които тепърва разбират за електронната музика и по-специално хауса, да опознаят в дълбочина красотата и разнообразието на стила. Да видят, че нещата не се изчерпват с музикалния полу-фабрикат, с който биват захранвани от всички страни с цел печалба.

  А какъв по-добър начин освен да чуват и да виждат как се случват нещата. Освен това видеотодоби широка популярност и се наложи като форматнай-търсен от самите потребители. Надявам се с това да привлека вниманието на все повече млади хора за каузата на хубавата и качествена музика и да се гмурнат в дълбините й, а не да се носят по нейната повърхност.Повярвайте ми – тя има какво да ви предложи!

  Какво те зарежда?

  Семейството ми. Жена ми, която е винаги до мен във всичко и малката ми дъщеричка, която осмисля всичко, което правя.

  Радвам се, че поговорихме! Някакви последни думи?

  За мен беше удоволствие! Сърдечно благодаря и се радвам за проявения интерескъм работата и личността ми. Пожелавам на всички съграждани и на читателите на ИтарМедиа да са здрави и усмихнати!

  Всички изминали епизоди на предаването са налични във Фейсбук страницата на Михаел:
  https://www.facebook.com/official.mihael/
  Неговото предаване “Sundaze With Mihael” можете да следите на живо на неговата страница, всяка неделя от 19:00 часа!
   

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани