• Осем недостатъка на малкия град
 • A+ A-
 • Преди време очертахме някои основни предимства на малкия град като място за живеене. Някак естествено след това се роди идеята да видим кои са недостатъците. Материалът подготви Емануела Емилова, която казва, че не може да се пренебрегне очарованието на малкия град. С изложението си в никакъв случай не насърчава черногледството, а представя различна гледна точка.

  1.СТЕСНЕН КРЪГОЗОР
  Забелязвам, че битието в малък град като Търговище някак се съпътства от една неприятна тенденция към стесняване на кръгозора, светогледа, широтата и размаха на светоусещането при  голяма част от населението му. Изключение правят единици.Предпазени от тенденцията са най-вече тези, имащи възможност повечко да пътуват и се докосват до други култури.

  2.КЛЮКАРСТВО
  Живеейки и общувайки в малкия град неусетно развиваш клюкарстването като начин да запълваш празнини в себе си. Действието се изразява  в обсъждане на хора и ситуации, без да знаеш какво стои зад тях, даване на оценки, присмиване и прочие. Дори да успееш все пак да се разграничиш от практикуването му, се налага да го понасяш някак си, защото клюкарстването  се случва навсякъде около теб и поради факта,че повечето хора в града се познават то развива особено големи мащаби.

  3.НЕТОЛЕРАНТНОСТ И НЕПРИЕМАНЕ
  Друг неприятен аспект,  с който може да се сблъскаш в малък град като Търговище е нетолерантността и неприемането на различието като нещо интересно, ново, положително…напротив – в повечето случаи то се възприема като нещо „странно”, „извън нормата”.

  4. ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ
  Тук случаят е особено тежък! – Житието на повечето хора в малкия град и респективно на свързаните с тях хора (веригата става дълга и широкообхватна) е абсурдно усложнено, затормозено и пренатоварено от скрупули и предразсъдъци, които пречат на усещането за щастие.  Тези предразсъдъци са нагнетени в съзнанието на хората толкова дълбоко и в крайна сметка водят  единствено и само до страдания за всички хора по веригата…..

  5.ЕДНООБРАЗИЕ
  Да – има 2-3 приятни места, където да се разходиш, но все пак Мечо Пух си го е казал: „Колкото повече, толкова повече”. Просто защото те много бързо омръзват. Всеки човек си има простичка нужда от разнообразие. Е, няма как да си го осигуриш в малкия град или поне е доста по – трудно от колкото в големия.

  6.ТРУДЕН ЗА ИНОВАЦИИ
  Стигнах и до един от най-важните според мен недостатъци на малкия град, а именно – поради закостенелостта на населението, икономически, демографски и редица други причини тук почти не достигат или нямат особен шанс за реализация иновативни идеи и проекти, способи и похвати в повечето сфери на живот ( образование, услуги, здравеопазване и др.)… това разбира се води до изоставане в развитието на всички тези сфери, на града като цяло и на хората в него.

  7.КУЛТУРА И СОЦИАЛИЗАЦИЯ
  В културно отношение и възможности за социален живот – пак важи принципа на Мечо Пух…. Да, има кино и театър, чести събития и мероприятия, но в музикално отношение например усещам огромна липса. А музиката е едно от най – големите богатства за човешката душа. Изключително рядко събитие е в град като Търговище да се насладиш на живо на качествена музика ( било то в клуб или на концерт).А за социалния живот на хората след 18 години – в големия град има огромен избор от курсове, обучения, кръжоци, кубове по интереси, в които човек може да среща съмишленици, да развива хоби, да обогатява контактите и преживяванията си и така да превръща живота  си в по – щастлив и пълноценен.Тук за съжаление изборът е беден и крайно недостатъчен.

  8. НЕПРИЕМАНЕ НА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ
  Поради познанството от детските години помежду ни, трудно се приема, че някой може да израсне и да се развие. Често чувам:  „А този ли… стояхме на един чин, помня го какъв сополанко беше, а сега ще ми се прави на…” . Е, както е казано: „Никой не е пророк в собствения си град”. В малкия град – съвсем!

 • Обвързани публикации
 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани