• Социална комедия на търговищка сцена
 • A+ A-
 • Комедията "Далавера за леваци" гостува на търговищка сцена в средата на април. Спектакълът е по сценарий на Майкъл Куни и следва традициите на английския фарс, който в най-добрите си образци не се занимава единствено с любовни авантюри и семейни недоразумения. Теми на тези творби са обществено значими проблеми, като корупцията, политическите скандали, лицемерието на управляващите и гешефтите на бизнеса. Пиесата на Майкъл Куни е написана през 1996 година, но сега се оказа неочаквано актуална и за нас, тъй като тя взима на прицел английската Система за социална помощ.


  Пиесата разказва за тъмните периоди на хората, когато са без работа и чакат социалната си помощ... Притеснени и объркани, объркват нещата! Така, започва онзи бесен маратон от шмекерии, заплетени лъжи, изкусни преструвки, неудобни срещи, конфузни засечки, щури разминавки.

  Спектакълът е дело на Драматичния театър в Стара Загора и гостува в Търговище на 17 април, а началото е в 19 часа. Билети на касата на театъра тел. 0601 625 28

  Превод, режисура, сценична и музикална среда - проф. Андрей Аврамов
  Костюми - Теодора Лазарова
  В ролите:
  Христофор Недков
  Стефан Борисов
  Георги Райчев
  Светла Тодорова
  Стефан Делев
  Цветомир Черкезов
  Галя Александрова
  Илчо Димитров
  Мария Пенчева

  Театърът реагира на такива явления с оръжието на смеха.  Ето няколко отзива за пиесата от чуждестранната преса:

   

  •  "Великолепен фарс... Усетих, че пръхтя от смях като полудял кит... Пиесата е истинска класика в жанра." ("Daily Telegraph")
  •  "Пиесата предлага почти всички елементи на шеметния фарсов театър: лъжи, трикове, преобличания... Авторът добре знае кои бутони да натисне, за да има максимален ефект сред публиката." ("HB Independent")
  • "Пиесата е за измамите със социални помощи, но е натъпкана със смях, подмяна на самоличностите, явяват се чиновници, доктор, годеница и даже погребален агент..." ("Chicago readers")
  • "Комедията е написана от Майкъл Куни, син на легендарния майстор на фарса Рей Куни. Очевидно синът е заел много от баща си и използва всяка възможност да обърква историята. Това я прави толкова смешна и ексцентрична, че някъде към средата на спектакъла исках да извикам: "Спрете, недейте повече, моля!"..." (BBC Theatre and Dance reviews)
    
 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани