• Уникално видео на NASA показва сблъсъка на Касини (Cassini) със Сатурн
 • A+ A-
 • Касини (Cassini) е космически апарат разработен съвместно между учените от NASA и Европейската космическа агенция.

  Основната цел на машината бе да изучава Сатурн и многобройните спътници на планетата. Cassini влезе в орбитата на Сатурн преди 13 години и досега неизменно изпраща снимков материал до учените. Това е първият апарат, който достига толкова близо до планетата и четвъртия, който е изучавал нейната повърхност и спътници. Дългото приключение на Касини (Cassini), обаче приключи.

  На 26 април космическият апарат започв една от последните си 22 обиколки около газовия гигант преди да навлезе в неговата атмосфера в средата на септември. Тези процеси ще унищожат едно от най-успешните съоръжения, които сме използвали за изследване на галактиката. NASA вече са подготвили видео, което симулира последните месеци от живота на Cassini и показва какво ще се случи след като се приближи толкова близо до Сатурн, че няма как да се измъкне от нейната атмосфера.

  Последните обиколки на космическия апарат ще ни предоставят още повече информация за една от най-мистериозните планети в Слънчевата система. Ако самото видео не ви е достатъчно можете да инсталирате приложение с името "Еyes on Cassini" за компютрите с Mac и Windows, за да наблюдавате виртуално последните дни от живота на машината. Предстои да видим какви още неща Касини (Cassini) ще успее да открие преди да се сблъска в атмосферата на Сатурн. 

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани