• Направиха втора площадка за кучета в Търговище
 • A+ A-
 • В Търговище е изградена втората поред специализирана площадка за разхождане на домашни кучета, съобщиха от общинската администрация. Тя е съобразена с техните специфики и изискванията за свободно, хуманно отглеждане. Намира се в кв. „Запад” 1 до блок 26, на площ от 375 кв. м. Изпълнението на площадката е възложено на ОП „Флора”, със средства от бюджета на Община Търговище. За отреждането й са спазени необходимите законови изисквания. За наличието й са уведомени всички заинтересувани институции.

  Площадката е оградена, оборудвана е с четири съоръжения, с кошчета за кучешки отпадъци и пейки за отмора на техните стопани. На входа е поставена инструкция за ползване на зоната за свободно пуснати кучета за разхождане. Няма разграничение на сектори за едри и дребни кучета.

  Кметът на община Търговище разпореди обособяването на общо шест места за свободно разхождане на кучета в съответствие със Закона за ветеринарномедицинска дейност и Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета. Целта е създаване на ред и спокойствие в града ни, с точно определени места за игри и забавления на домашните любимци, чиято бройка нараства. За миналата 2014 г. и до май 2015 г. регистрираните в Дирекция „МДТ” домашни кучета с подадена за тях декларация са 160 на брой.

  В средата на април 2015 г. бе открита първата съвременна площадка за тяхното разхождане в парка „Борово око”. Предстои изграждането на още една в този район, в местността „Юкя”, в терена между жилищните блокове на бул. „Скопие”, срещу блок 40 в кв. „Запад” 2 в Търговище.

  Отделно, по Закона за защита на животните, през 2013 г. бе изграден първият етап от съвременен Приют за безстопанствени животни, известен в града като „кучкарник”. Той се намира в промишлената зона на Търговище. В него прибираме безпризорни, улични кучета. Капацитетът му към момента е 54 кучета, като предстои изграждането на допълнителни клетки и нови съоръжения в Приюта.

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани