• Събитие в Търговище без аналог в света
 • A+ A-
 • Празниците на женските и девическите хорове се провеждат за първи път през 1987 г. в Търговище и откриват нова страница в множеството хорови изяви в България и чужбина. Те нямат аналог в световната хорова практика, организират се на всеки две години и имат за цел да съдействат за популяризирането и утвърждаването на женското хорово изкуство. Празниците носят името на проф. Лилия Гюлева - вдъхновител и председател на организационния комитет до 2003 г. От 2005 г. Празниците носят нейното име – Празници на женските и девическите хорове „Проф. Лилия Гюлева”, а от 2013 г. почетен артистичен директор е диригентът Йордан Камджалов.

  Неуморим застъпник и вдъхновител, главен двигател и артистичен секретар на този хоров фестивал, превърнал се с годините в Международен, е диригентът Илиана Иванова - диригент на хорът-домакин Представителен Женски хор „Златна лира” – Търговище. Празниците се провеждат под патронажа на Кмета на Община Търговище и със съдействието на местната общественост - спомоществуватели, сътрудници и приятели.

  „Въпреки че се провеждат за 9-ти път Празниците все още нямат нужната популярност в Търговище” – разказва Тоня Любенова, сопран в хор "Златна лира" и допълва: „Женското хорово пеене е специфично изкуство, което само хора с музикален слух и познания могат да оценят по достойнство. От друга страна това изкуство непрекъснато се развива и модернизира, ставайки все по-достъпно за обикновения слушател и зрител.”

  Любенова разказва, че в тазгодишното издание на фестивала може да се чуе хорово изпълнение на „Nothing  Else Matters” на Metallica, да се видят и много други иновации в женското хорово пеене, което все по- често се съчетава и с хореография. „Какво ще кажете за хорово изпълнение на „Чае шукарие”, например, или пък на мексиканската народна песен “Las amarillas”? Емоцията, която лъха от сцената по време на хоровото изпълнение е сравнима като заряд с оперното пеене и мюзикъла, защото колкото и еднакви на пръв поглед да са хористите, те всички са различни. Всеки със свой поглед, въздишки, маниери. Майсторството е 30 човека да пеят като един!” – допълва тя.

  Традиционно Празниците започват с Парад на хоровата песен в центъра на Търговище, който тази година ще започне в 17.00 часа на 29 май, петък. „На този парад всеки хор пее своя песен и представя градът и страната си. Наше задължение е хористите да срещнат съпричастност и одобрение от страна на търговищките граждани. Празниците на женските и девическите хорове са единствената причина тези хористи – жени, девойки и момичета да дойдат в Търговище и в България! Нека да ги посрещнем и оценим подобаващо!” – споделя хористът.

  Следват две концертни вечери – в петък и събота, на които ще се представят седем хора. В събота за първи път диригентът Йордан Камджалов ще представи проекта си Музикална лаборатория за човека не къде да е, а пред търговищката публика. И за първи път в историята на празниците ще има трети концертен ден. На 31 май от 10.30 часа ще се проведе Концерт с църковни песнопения в храм „Успение Пресветия Богородици” под патронажа на Негово Високопреосвещенство Варненски и Преславски митрополит Йоан.

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани