• Владимир Уручев в Търговище: Махането на млечните квоти е проблем
 • A+ A-
 • Много от млекопроизводителите в региона на Търговище са обезпокоени от махането на млечните квоти. Решението на европейския парламент влезе в сила от 1 април и вече събужда недоволството на производителите. 

  Според евродепутатът Владимир Уручев, който днес посети Търговище махането на млечните квоти е проблем. Той каза, че пазарът работи така, че се очаква понижени на цените, а не да се увеличават. „Това е добре за потребителя, но не е добре за производителя” – коментира Уручев.

  Според него всички в европейските институции разбират, че ще има проблем, свързан най-вече с падането на изкупните цени. „Тя може да падна под себестойността на продукта и от там да се стигне до сериозни проблеми – намаляване на производството, освобождаване на работници и в период, когато безработицата е сериозен проблем, това не е добра политика” – обясни Уручев.

  Той каза, че институциите в Европа търсят начини да подпомогнат производителите. Това може да стане, чрез субсидиите, националните доплащания и т.н. „Ще се намери начин негативното въздействие върху производителите да не са със сериозен ефект” – сподели още евродепутатът. Според него може въобще да не се стигне до негативни последици от решението, защото съществува възможност голяма част от продукцията да излезе извън европейския пазар.

  Преди време Европейския парламент оповести, че целта на решението за край на млечните квоти е да се даде повече гъвкавост на производителите да отговорят на засиленото търсене, особено на световния пазар. Дори при наличието на квоти, износът на млечни продукти от ЕС е нараснало с 95% в стойностно изражение през последните 5 години. Износът за Южна Корея например се е увеличил повече от два пъти между 2010 г. и 2014 г.

 • Обвързани публикации
 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани