• Част от културното наследство на Търговище изчезва
 • A+ A-
 • Част от културното богатство на Търговище загива и процесът е необратим. Вестници от началото на двадесетото столетие и книги от 19 век се рушат под немилостното влияние на времето. Единственият вариант да бъдат запазени за поколенията е дигитализирането им. Това към момента е невъзможно, защото библиотеката, където се пазят ценностите, не разполага със специализирана техника и софтуер.

  В периода 1903 – 1944 г. в Търговище са издавани петдесет вестника. Те излизат с различна периодика и имена, а по-голяма част от тях се пазят в библиотеката. С времето хартията им губи еластичност и изданията буквално се разпадат. „Ако не се дигитализират в най-скоро време ще умре паметта на Търговище” – смята Росица Куцарова, директор на Регионалната библиотека „Петър Стъпов”.

  Специализираната техника и софтуер за дигитализация струват около 30 хил. лв. Понеже бюджетът на библиотеката е много ограничен и няма средства за това, Росица Куцарова се обърна към обществеността: „Нашият апел е към всички родолюбиви джумалии, където и да са по света, да помогнат с каквото могат, със средства, да закупим техниката и да запазим това богатство”.

  Директорът казва още, че с дигитализацията ще запазят паметта на Търговище за поколенията.    

  Освен вестниците библиотеката пази и няколко много стари и ценни книги. Една от тях е „Вечен календар” и е издание от 1887 г. Тя се отличава с това, че е с дървени корици. Най-старата книга е на гръцки език и е от 1815 г.

  Чуйте повече в аудиото от Росица Куцарова

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани