• Какви заплати ще взимат общинските съветници в Търговище?
 • A+ A-
 • Общинските съветници, заедно с председателя и заместник-председателите ще вземат близо 17 хил. лв. месечно. Това показват грубите сметки след обявеното предложение за промени в правилника на местния парламент в Търговище.

  Предложението е на Панайот Димитров от ГЕРБ в качеството му на председател на комисия. В него е записано: „За участието си в заседанията на ОбС и неговите комисии, общинският съветник получава възнаграждение в размер на 60 на сто от средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец.

  Известно е, че средната работна заплата в Общината е малко над 720 лв., което означава, че всеки съветник ще взима малко над 430 лв.

  Заплатата на председателя на общинския съвет е сериозно перо в бюджета. Предложението гласи: Определя размера на възнаграждението на председателя на Общинския съвет на 1800 основно трудово възнаграждение. Това ще е твърдата заплата на Хатидже Алиева, без да се броят разходите за командировки и други ползи, които се полагат според Кодекса за социално осигуряване.

  Има предложение вече да има двама заместник-председатели на съвета. Те ще взимат 20% повече от колегите си местни депутати. По съвсем груби сметки това прави 500 лв.
  Или иначе казано тридесет съветника по 430 лв. прави 12 хил. и 900 лв. Като прибавим към тях 1000 лв. на зам.-председателите и още 1800 лв. на председателя прави близо 15 хил. 800 лв. месечно.

  Изчислено в приблизителни рамки, за годината, парите за съветниците приближават 200 хил. лв. За сравнение – разходите на общината за издръжка на детските градини, след освобождаването от таксите е близо 170 хил. лв. годишно.

 • Обвързани публикации
 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани