• Александра Милчева: Време е някой да даде началото на усърдната работа за прогреса на България
 • A+ A-
 • Александра Милчева родена в Търговище. Завършва бившата Трета гимназия (сега Трето основно училище) „П.Р. Славейков”. След това се записва в Софийския университет, после в Лондон и най-накрая в Харвард. До съвсем скоро имаше престижна работа в Швейцария в сферата на киберсигурността. Александра обаче предпочете да се върне в Търговище и да се кандидатира за Народен представител от квотата на „Продължаваме промяната”. Тя стана лицето на най-новото политическо движение на Кирил Петков и Асен Василев и оглави листата с кандидати за парламента в родното Търговище. Може би след този кратък преамбюл възникват много въпроси. Постарахме се да намерим отговор на някои от тях в кратко интервю с Александра, което направихме в сряда преди обед.

  Биографията Ви е впечатляваща. Как Александра стигна от Търговище до Харвард, а след това и до голяма швейцарска компания?

  В съзнанието ми винаги светят ярко три думички: честност, трудолюбие и справедливост. Житейският ми път е правил много завои, но където и да съм била и каквото и да съм правила, това ме е ръководело. С тези ценности съм израснала именно в Търговище. В моето семейство, за да получиш каквото и да било, трябваше да покажеш постоянство, да положиш усилие, да го заслужиш. Като деца със сестра ми сме прекарвали най-чудесните лета във Въбел, имали сме пълна свобода да играем и да щуреем. Но заедно с това от много малки сме имали задължения към семейството ни - от помощ в домашната работа до брането на царевица (смее се). Беше задължение да участваме и допринасяме, доколкото ни е било по силите. Това ме е формирало и е неизменна част от характера ми и до днес: убеждението, че всеки трябва да допринася за общото благо, както и това, че не мога да очаквам нищо да се случи без да положа усилие, без да работя за него.
  Всички мои постижения - академичните, професионалните и личните ми успехи - се дължат именно на тези ценности.

  Кои са постиженията, с които се гордеете най-много?

  Гордея се с академичните си постижения - завършила съм с отличие бакалавър по Европеистика в Софийския университет, както и магистратура по „Политика, сигурност, интеграция” в един от най-признатите лондонски университети (UCL). През 2016 с две престижни стипендии заминах и за Харвард, където в рамките на двугодишна магистратура изучавах публични политики с фокус върху технологии и киберсигурност. Именно в тази сфера се развивам професионално и сега, като последната ми работа е в швейцарска международна компания с над 30 000 служители.

  А вярно ли е, че се занимавате и с различни обществени каузи?

  Да и това ме прави особено горда и щастлива. Старала съм се да използвам знанията и уменията си, за да допринасям за положителното развитие на средата у нас. С приятели, години наред, със собствени средства и усилия,  поддържахме НПO, занимаваща се с промотиране на гражданското участие в демократичния процес в България. Дарявам време и средства на множество каузи в страната. След завършването си в Англия, известно време работих и в сферата на иновациите и предприемачеството в администрацията в България, тъй като силно вярвам, че индустриите с висока добавена стойност и експортен потенциал могат да са основен двигател на нашата икономика.

  Как решихте да изберете това да се кандидатирате за Народен представител в България пред работата си в Швейцария?

  Швейцария е една хубава, уредена страна. Отиваш и виждаш, че може: може държавата да работи за хората, може да е подредено и чисто, може да има закони и те да се спазват. Прибирайки се в България, неизбежно си задавах въпроса “Защо ние не успяваме?” Отговори има много, но изводът ми накрая беше вече споменатия - не можем да очакваме да се случват неща, без да положим усилия за това. Време е някой да даде началото на усърдната работа за прогреса на България, а не за собствения си прогрес. В поканата да се включа в „Продължаваме промяната” съзрях възможност да съм в отбор, който ще започне този процес. Надявам се, че с добър пример, ще успеем да привличаме все повече хора за каузата и всъщност всички заедно ще продължим промяната. Идеята за това ме мотивира далеч повече от комфорта на живота ми в чужбина.

  Има ли нещо друго, което искате да кажете на хората в Търговище?

  Най-важното ми послание е да направят своя информиран избор и да гласуват. Всеки един глас има значение и определя посоката на нашата държава. Важно е да участваме в това решение.

  И разбира се, бих поканила всички заинтересовани да харесат нашата регионална Фейсбук страница, “Продължаваме промяната - Търговище”, за да получават актуална информация за дейността ни и да се свързват с нас с въпроси и коментари.

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани