• 29-годишният Георги Георгиев хвана богоявленския кръст в Търговище
 • A+ A-
 • Георги Георгиев е късметлията, уловил богоявленския кръст в Търговище.  Общо 8 бяха смелчаците, които се хвърлиха в студените води на градския шадраван на площад „Свобода“.

  Георги е на 29 години, работи като куриер и участва в богоявленския ритуал за първи път. Той получи парична награда за откупка на кръста в размер на 1200 лв., осигурена от дарители. За себе си и за всички съграждани той пожела здраве. Спечелената сума смята да използва за благотворителност.

  Богоявленският водосвет беше отслужен от стафрофорен иконом Славчо Проданов и протойереите Бисер Христов, Анатоли Тодоров и Димитър Байков.

  На ритуала, организиран от Архиерейското наместничество и Община Търговище, присъстваха кметът д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет Емине Якубова, ръководният екип на Община Търговище.

  Над 1300 са имениците на Богоявление Търговище, сочи справката на отдел ГРАО. Най-много от тях носят името Йордан. 420 мъже в общината са кръстени така. Името Божидар носят 92 души, Боян – 82, а  Богомил – 26. Данчо се казват 24 от господата.

  Сред празнуващите имен ден дами 285 са кръстените Йорданка. Йордана пък е името на 11 жени, а Данка – на 20. Името Божидара носят 16 дами, а Бояна - 16.

  Днес празнуват още Богдан, Богдана, Божил, Бончо, Божан, Божана и други.

 • Facebook коментари