• Коледен етнографски кът, демонстрации на занаяти и беседи на 20 и 21 декември в Търговище
 • A+ A-
 • Коледен етнографски кът на Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“ ще бъде обособен на 20 и 21 декември в Търговище. Той ще бъде разположен до ледената пързалка и  ще функционира от 11.00 до 18.00 часа и в двата дни. Сдружението, което гостува по покана на Община Търговище, ще представи демонстрация на занаяти и ще изнесе открити уроци на коледна тематика.

  По интерактивен начин ще бъдат пресъздадени характерните български коледни обичаи. Ще бъде организирана изложба на обредни хлябове, характерни за различните ни етнографски области.

  Ще бъде изложен и каменен автентичен хромел, на който всички желаещи ще могат да смелят т.нар. „чисто“ или „непипано брашно“, което да послужи за основа или вграждане в домашния коледен хляб. Под формата на беседа ще бъде разяснена ролята на житните зърна в българската празнична традиция.

  В обособената монетарница пък всеки ще може да отсече коледна (Кръстова) монета, която да прикачи към сурвакница.

  Ще бъде обособен и битов кът за снимки, а върху традиционна софра ще бъдат подредени основните ястия, които присъстват на коледната трапеза.

  Ще има и възстановки на различни коледни обреди и обичаи.

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани