• Детски конкурс за най-автентична сурвакница на Стефановден в Търговище
 • A+ A-
 • Детски конкурс за най-автентична сурвакница обявява Община Търговище. Той ще се проведе на 27 декември, Стефановден, на площадката за спорт и култура „Стадиончето“, където е разположена ледената пързалка. Началото е в 10.00 часа.

  В конкурса могат да участват деца на възраст от 7 до 10 години. Те трябва самостоятелно да са изработили сурвакница от естествени материали, която да донесат в деня на конкурса. Експонатите трябва да са изцяло в духа на българската национална традиция и да отразяват познания за обичая Сурвакане. Всеки участник може да се включи само с по една изработена сурвакница. Към нея трябва да бъде прикачена и табелка с трите имена, годините, класа и училището на детето.

  Сурвакниците ще бъдат оценявани според богатство на мотивите и автентичността им от тричленно жури. То ще бъде в състав: етнограф от Регионален исторически музей - Търговище, художник от Център за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс и експерт от Община Търговище. Първите трима класирани ще получат предметни награди.

  Сурвакниците на всички участници пък ще бъдат разположени в артинсталация около елхата до ледената пързалка и ще останат там до 2 януари.

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани