• Започна вторият тур на местните избори в Търговище
 • A+ A-
 • Днес се провежда вторият тур на изборите в Търговище. Денят започна без затруднения и навреме. Кметове на общини ще избират Търговище и Попово. Балотаж има и в селата Вардун, Давидово, Лиляк и Пробуда, а в поповско в Глогинка, Дриново, Еленово, Зараево, Козица, Медовина, Светлен и Славяново.

  В Омуртаг на втори тур се явяват кандидати за кметове на четири села Беломорци, Илийно, Врани кон и Церовище. Броят на избирателите с право на глас в тях са общо 2608. Миналата неделя в Церовище бе отбелязана 100 процента избирателна активност.

  В Антоново и Опака избраха кметове в първия тур.

  Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

  Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини. Освен двамата претенденти за кмет гласоподавателите могат да изберат и опцията "Не подкрепям никого", но това не влияе на резултата. За избран ще се счита кандидатът, събрал по-голямата част от гласовете.
  Бюлетините, с които се гласува за кмет на община и кмет на кметство, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали двамата кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати.

  Ако избирателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която поставя надпис "Сгрешена", и да получи нова, в която да отбележи вота си.

 • Facebook коментари