• Три нови линейки получи спешния център в Търговище
 • A+ A-
 • Три нови линейки получи Центъра за спешна медицинска помощ в Търговище. Автомобилите са купени с пари от Министерство на здравеопазването и по време на специална церемония днес бяха осветени от ставрофорен иконом Славчо Проданов.
  Директорът на центъра за спешна помощ д-р Янка Андреева смята, че новите коли значително ще подобрят качеството на медицинското обслужване. „Надяваме се да бъдем още по-релевантни и да отговаряме на потребностите на населението от област Търговище” – каза директорът.

  Тя обясни, че в региона на Търговище има общо 12 линейки, които са стари и амортизирани. Разходите за поддръжка са големи и новата придобивка дава голяма глътка въздух за спешната помощ.

  Областният управител Митко Стайков, който съдействал Търговище да има придобивката каза, че оборудването в специализираните автомобили е на най-високо ниво и отговаря на всички изисквания и стандарти. 

  „Доволен съм, че търговищка област е една от първите области, които получиха линейки” – каза Стайков. Той обясни, че две от колите са 4х4 и ще могат по-лесно да се придвижват в неблагоприятните условия на зимата. ще подпомогнат спешна помощ в областта.

  Линейките са разпределени по една в Попово, Търговище и Омуртаг.

  Автомобилите са закупени по голям инвестиционен проект на МЗ, който се реализира на територията на цялата страна. Освен закупуването на 400 санитарни автомобила, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа).

  Като отделна дейност по проекта ще бъдат модернизирани и всички помещения в структурите на спешната помощ, като за целта ще бъде осигурено ново оборудване и ново обзавеждане. Това стана ясно още от думите на здравния министър, който допълни, че вече е обявена процедура за извършване на строително-монтажни дейности на спешната помощ на територията на Северен централен район, а скоро ще бъдат публикувани и обществените поръчки за останалите райони на страната.

 • Facebook коментари
 • реклама


 • Най-четени

  Най-коментирани