• Екофол отбеляза 30 години иновации в земеделието
 • A+ A-
 • Една от големите фирми, прославила Търговище по света - Екофол, днес отбеляза тридесетата си годишнина. По този повод в парка „Борово око” ръководството на компанията подари на служителите си и техните смейства празник с много игри и забавления.

  В началото на тържествения ден председателят на съвета на директорите Иван Михайлов припомни историята на фирмата, която е белязана и от немалко перипетии. Всичко започнало през 1983 г., когато научно-изследователска група започнала работа по разработката на нови технологии за листно хранене на растенията. През 1985 г. създали иновативния продукт Лактофол. Две години по-късно, през 87-ма, Световната организация по интелектуална собственост връчва най-голямото си отличие – златен медал на продукта. Призът е даден за световна иновация.

  „С това светът даде своята оценка за българския принос” – сподели от сцената Иван Михайлов. Той продължи с това как убедили държавното ръководство, че подобни технологии трябва да се развиват и така се стигнало до 11 септември 1989 г., когато регистрирали фирма Екофол. Последвали трудните години на прехода, приватизацията и липсата на платежоспособни клиенти.

  След трудното първо десетилетие на фирмата последвал лек подем. Съпругата на Михайлов Татяна разработила нова маркетингова стратегия, която се оказала успешна и до днес. Така след две десетилетия перипетии и неравности, Екофол успява да утъпче пътеката на иновативните продукти и да се превърне в лидер на пазара с листни торове. От две години са и един от големите производители на Адблу.

  „Толкова много неща научихме и направихме, толкова трудности и успехи споделихме, че за нас като фирма и като хора не е достатъчно да бъдем успешни” – каза в словото си пред служителите изпълнителният директор Татяна Михайлова. „Ние искаме да бъдем фирма, която оставя положителния си отпечатък и като химическо производство, и като част от българското земеделие” – допълни тя. Михайлова отбеляза, че успехът се дължи на огромния труд, който полагат всички. Тя отбеляза, че Екофол са най-големият производител на листни торове в Източна Европа. „Ние сме екип, който държи на устойчивото развитие и вярва в това, което прави” – каза още изпълнителният директор. Тя благодари на всички, които не гледат на работата си като досадно задължение, а се стремят да бъдат професионалисти в това, което правят.

  След официалната част малки и големи се включиха в различни състезания по футбол, бадминтон, петакнг, скачане с чували и много други. Музикалното оформление беше поверено на Михаела Филева, Невена Пейкова, Рафи и местни състави. За най-малките имаше кът с различни забавления. В края на празника в небето над Търговище се издигна огромен балон, с който полетяха някои от по-смелите.

 • Facebook коментари