• В Търговище отбеляза 134 години от Съединението (СНИМКИ)
 • A+ A-
 • Стотици граждани се включиха във възпоменателната вечер, организирана от Община Търговище, по повод 134-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

  Сред официалните лица, които почетоха паметта на предците, осъществили Съединението, бяха кметът д-р Дарин Димитров, народният представител Танер Али, областният управител Митко Стайков, общински съветници, ръководният екип на Община Търговище, представители на културни и образователни институции.

  В 19.45 от I ОУ „Христо Ботев“ тръгна шествие до Паметника на падналите за Родината войни от Търговище и околията (Войнишкия паметник) на бул. „Цар Освободител“. Там се проведе тържествена проверка заря, с участието на курсантски блокове от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски“ – Шумен, Патриотичен клуб „Възраждане“ и ученици от I СУ „Св. Седмочисленици“ и  II СУ „Проф. Н. Маринов“.

  Тържествената проверка заря започна с приемане на строя на курсантските роти и ученическия отряд от полк. Дилян Димитров, декан на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“.
  Десетки венци и цветя на признателност бяха положени пред Войнишкия паметник.

  По време на възпоменателната вечер бе отбелязано и навършването на 80 години от откриването на монумента, който е изграден с дарения от населението на града и околията. Средствата са събирани в продължение на 13 години, по инициатива на търговеца Никола Сапунджиев. Автор на паметника е изтъкнатият български скулптор Любомир Далчев, който дава името „Устрем“ на композицията. В рамките на програмата бе отбелязано и навършването на 103 години от Тутраканската епопея.  

  Възпоменателната вечер приключи с тържествена заря.

 • Facebook коментари
 • реклама


 • Най-четени

  Най-коментирани