• Събират пари за книга с творчеството на Елена Василева
 • A+ A-
 • Група ентусиасти от Търговище и страната решиха да издададат  книга за творчеството на фолклориста Елена Василева. Те се обърнаха към обществото и казват, че хора като нея оставят следи, по които вървят техните последователи и също като нея следват своята цел. Ето какво казват още инициаторите:

  Елена е творец на днешното време, който здраво е стъпил върху традицията. Тя е и добрият пример за градивност, промяна, новаторство, творчество, за смелост, за сила.

  Елена превърна изключителните си по качества и замисъл национални фолклорни прояви във визия на нашия град. Нейният живот е изпълнен с добри дела и десетилетия отдаденост на фолклора и утвърждаване на музикалните традиции на град Търговище и региона. Последвахме я, градихме заедно с нея и сега искаме да отправим благослов към нейното дело, към смелостта й, към силата на духа й.

  Сега, по здравословни причини, тя не може да бъде активен участник и ръководител на фолклорните прояви, които сама създаде като традиция. Затова питаме: Ще се намерят ли млади хора или културни институции в град Търговище, които с нейна помощ да продължат изграденото? Да запазят нивото на постигнатото? Не е лесно! Трябват силни по дух и енергия хора.

  Ще допусне ли Търговище да се раздели с визията си на една от фолклорните столици в страната? На така желаните срещи на младите таланти с класиците в народното музикално творчество? Ще може ли на всеки три години да се реализират и двете прояви – конкурса „С песните на Стоян Радев” и националната фолклорна среща „Мост между поколенията”.

  Патриотизмът ни подтиква да защитаваме тези фолклорни празници, да продължават да се провеждат в нашия град. Защото те бяха създадени тук и трябва да останат тук. Нивото е високо, но с общи усилия и подкрепа, можем да се справим. Вие какво мислите?

  А сега, когато подготвяме книга за живота и творчеството на Елена Василева, имаме нужда от финансова подкрепа за издаването й. Затова по-долу посочваме банковата сметка, по която може да превеждате пари, за да бъде изданието качествено и достойно за Елена.

 • Facebook коментари