• Изклаха над 700 прасета в областта
 • A+ A-
 • От началото на кризата с Африканската чума по свинете до 5 август т.г. в търговищка област доброволно умъртвените от стопаните си свине са 729 броя. Данните цитираха от Дирекцията по безопасност на храните по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия към Областния управител.  По общини ефтаназираните животни са:  Търговище – 371 бр., Попово – 277 бр., Омуртаг – 26 бр., Антоново – 5 бр. и Опака – 50 бр. 12 бр. са евтанизираните прасета от ветеринарните власти при откриването на огнището в кв. Въбел, гр. Търговище.

  Към днешна дата в стопанствата тип „заден двор“ остават около 90 свине в цялата област.
  Новооткритите огнища на болестта „Африканска чума по свинете“ за този период на територията на страната са девет, в областите: Монтана, Пловдив, В. Търново, Разград, Русе, Силистра, Видин и София област. Положителни проби за болестта са открити и при диви прасета в три области – Русе, Видин и София област, а засегнатите големи свинеферми са 5.
  На територията на област Търговище всички взети проби са отрицателни и засега епизоотичната обстановка е спокойна. Ветеринарните власти отново апелираха към собствениците на прасета да ги заколят доброволно, като превантивна мярка срещу разпространението на болестта.

  В тази връзка областният управител  Митко Стайков информира, че на всички собственици на заклани свине от обекти тип „заден двор“ в 20 км зони около индустриалните ферми ще бъде изплатено парично подпомагане в размер на 300 лв./двор за извършване на мероприятия по почистване и дезинфекция на обектите.

  Като незадоволително се отчете отстрелването на диви прасета от ловците в областта, което върви с изключително бавни темпове.

  По предложение на областния управител представители на ОДБХ ще проведат информационна кампания сред населението за начините на регистрация на животновъдни обекти, която е задължителна за всички собственици на животни и птици.

  В началото на другата седмица, областният управител ще проведе среща и с частно практикуващите ветеринарни лекари на територията на областта, като ще се търси и тяхното съдействие за борба с Африканската чума по свинете.

 • Facebook коментари