• Професия лъжец на Теди Москов ще гостува в Търговище
 • A+ A-
 • Спектакълът “Професия лъжец” на Теди Москов вече може да се гледа и в Търговище – на 19 август на сцената на драматичния театър. Пиесата е вдъхновена от книгата на Джани Родари “Джелсомино в страната на лъжците”.

  В романа си известният италиански писател Джани Родари разказва за едно необикновено момче – Джелсомино, чийто глас бил толкова силен, че помитал всичко по пътя си. Заради това той напуснал родното си място и тръгнал по света. След време попаднал в чудновата страна, където уж говорели същия език, но използвали думите със различно значение. На хляба викали мастило, на сиренето – гума за триене, на морковите – рози.

  Над вратата на книжарницата пишело „Хлебарница”. Във фурната се продавали тетрадки и т.н. Оказало се, че в тази страна кралят – бивш пират, бил забранил нещата да бъдат наричани с истинските им имена и заменил значенията на думите с други. Хората трябвало да научат новите „значения” и задължително да ги използват. Лъжата била необходима на бившия пират и настоящ крал Джакомоне I, за да контролира населението и да задържи властта си.

  Своята версия Теди Москов определя като шеговит политико-исторически прочит на клиширани събития от нашето минало. В нея главният герой се нарича Нелъжино и след дълги странствания се озовава пред полуизтрита табела с надпис „……ия”. След известна суматоха се установява, че страната е Сърбългърмъния – събирателно име на всички държави на Балканите и безконечните им спорове кой е измислил мусаката, гювеча или киселото мляко. Нелъжино се оказва в епицентъра на бурни исторически събития, където постепенно разбира в какъв абсурден свят от заблуди живее населението на въпросната страна.

  „Професия лъжец” е спектакъл за цената на истината и дали всъщност си струва да я научиш. Подготвени ли са обикновените хора за нея, могат ли да я понесат и да се почувстват свободни, или са по-щастливи, когато живеят в лъжи и илюзии? По-добре ли е да си Лейди Макбет вместо Диана Цолевска или да вярваш, че жена ти е актриса, вместо обикновена проститутка?

  И този път Теди Москов не е изневерил на своя стил и въпреки че спектакълът е малко фрагментарен, има оригинални хрумки, на които ще се смеете в залата, но в никакъв случай няма да станат класики като репликите от „Улицата”, които са в обръщение и до днес.

  Участват: Красимир Добрев, Боян Стоянов, Галин Гинев, Вера Стойкова, Диана Цолевска, Стоян Стоянов, Евгения Василева, Веселина Калчева

  Сценарий и режисура: Теди Москов
  Костюми: Свила Величкова
  Музика: Подпуро Цитати

  Спектакълът е забранен за лица под 16 г.

  През 2014 г. Теди Москов получава “Икар” за “Професия Лъжец” в категорията “най-добър спектакъл” и “Аскеер” за режисурата му.

 • Facebook коментари