• Днес е Илинден
 • A+ A-
 • Българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия. Името му означава "Крепост Господня". Църковният празник е наречен от народа Илинден. Свети Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

  На Илинден своя храмов празник отбелязва църквата „Свети Пророк Илия“ във варненския район Младост. По традиция на този ден в храма се събират десетки вярващи от квартала. Историята разказва, че мястото, където е построен е дарение от семейството на Илия и Деспа Трошеви, които през 1921 година подават заявление в митрополията се желанието да бъде построен храм. По-късно те даряват и средства за продължаване на строежа.

  Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви (на 20 юли) като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

  Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.
  Чества се също денят на Илинденско-Преображенското въстание в България, който се празнува на 20 юли.

  Българските пожарникари отбелязват Деня на своя закрилник – Свети Пророк Илия, покровител на огъня и гръмотевиците.

  На Илинден е професионалният празник и на пивоварите в България.
  Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия.

 • Facebook коментари