• Откриха огнище на африканска чума и в Търговище
  • A+ A-
  • Снимка: www.pbs.org
  • Двете нови огнища на африканска чума са установени във Врачанско и Област Търговище. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, цитирана от агенция Фокус. Не се споменава кое е мястото откъдето са взети пробите.

    „За България проблемът на заболяването е изключително сериозно. Под риск и заплаха е един конкурентен сектор – свиневъдство“, посочи тя, като уточни, че той отговаря на биосигурността. „Сектор със среден БВП годишно за 2018 г. – 250 млн. лв., с близо над 40 % задоволяване на вътрешното потребление“, добави Танева. По думите й държавата ще вземе всички възможни мерки, които ще бъдат наложени с цялата им строгост за да се справим с този риск и тази потенциална опасност.

    „В Областните епизоотчни комисии от утре тръгват и професори от Центъра за оценка на риска, за да разясняват на хората какви са опасностите и как се предава това заболяване“, съобщи още Танева. Тя поясни, че е подготвен информационен клип относно това какво представлява заболяването.

    Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов уточни, че военното министерство е разрешило силите на военната полиция да бъдат ангажирани от Областните епизоотични комисии и да участват в контрола.

  • Facebook коментари