• Карадайъ от Баба Конду: Българският етнически модел да е пример на Балканите
 • A+ A-
 • Длъжни сме да приведем в действие българския етнически модел, за да дадем добър пример на Балканите и на Европа, каза в Търговище Мустафа Карадайъ, предаде БТА. Председателят на ДПС бе гост на традиционния събор в местността "Баба Конду", край търговищкото село Божурка.

  Въпреки дъждовното време, и тази година тук се стекоха десетки хора от региона и страната, за да благодарят за даровете на природата и да се помолят за здраве за семействата си.
  Тук всяка година, без значение от етнос и религия хората идват да търсят изцеление с огромна надежда. Това е празник на духа, тук празнува душата, каза в обръщението си Карадайъ. По думите му във времена на разделение и противопоставяне, това място отправя най-доброто послание към всички за единство и толерантност.

  Мустафа Карадайъ бе категоричен, че „в името на мира ние сме длъжни да отстояваме, демокрацията, единството, заедността. Длъжни сме да приведем в действие българския етнически модел, да дадем добър пример на Балканите и на целия регион, за да дадем добър пример и на Европа, в тези условия и в тази ситуация, в която се намира”.

  Кметът на Търговище Дарин Димитров също припомни, че местността "Баба Конду" събира всяка година и мюсюлмани, и християни, защото надеждите ни са общи. "Не вярвайте на тези, които строят стени, вярвайте на тези, които строят мостове", каза той.

  Съборът продължава с музикална програма, конни надбягвания, и традиционните мазни борби./Информацията е на БТА

 • Facebook коментари