• Швейцарци подпомагат БЧК в Търговище
  • A+ A-
  • Швейцарската общност подпомага БЧК - Търговище, с 19 000 лева за социални проекти. Червенокръстката организация поддържа ползотворно сътрудничество с тях от 2000-та година, благодарение на журналиста Марк Летау, каза за БТА директорът на Областната организация Ваня Борисова.

    Ежегодно общността, в която членуват представители на църквата, бизнесмени и общественици от Швейцария, определя сума за разработване на проекти и социални каузи в Търговищко. Досега парите са били около 5 000 лв. Тази година хуманитарната организация ще разпределя сумата в няколко направления. С 4 000 лева вече са закупени две професионални шевни машини - оверлог и права, както и мотофреза, които са дарени на Търговищкото дружество за психично здраве.

    Машините ще бъдат използвани за трудотерапия на хора с психични проблеми, които посещават Комплекса за психично-здравни грижи в общността в кв. "Бряг", допълни Борисова. С придобивките ще бъде подпомогнато социалното предприятие в Комплекса.

    Друга част от парите са определени за месечни стипендии от по 150 лева на двама студенти от социално-слаби семейства от Търговище. За разработване на проект в подкрепа на приемни семейства е заделена друга част. БЧК извършва и проучване на социално-слаби семейства от различни населени места в област Търговище за директно финансово подпомагане./ Информацията е на БТА

  • Facebook коментари