• Търговище почита 140 години от рождението на Никола Маринов
 • A+ A-
 • Голяма изложба, посветена на 140 години от рождението на художника проф. Никола Маринов откриха тази вечер в Търговище.

  Картините са подредени в една от залите на галерията, която носи името на художника. По стените са окачени 54 творби, като някои от тях са на Никола Маринов, а другите на известни негови ученици - Илия Бешков, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Димитър Вълканов, Стефан Куцаров и други забележителни автори.

  Организаторите са отделили и специално място за Любомир Далчев, автор на Войнишкия паметник, който и до днес се изучава в академиите по изкуства като еталон.

  "С изложбата искаме да представим Никола Маринов не само като творец и художник, а и като педагог. Защото никой не може да си представи българския културен живот без известните творци, които са негови ученици" - каза директорът на художествената галерия Пламен Проданов.

  Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров също присъства на събитието. Той пожела повече творци да изразяват себе си и да оставят по нещо, защото това обогатява поколенията.

 • Facebook коментари