• Библиотекари от Търговище обменят опит с финландци
  • A+ A-
  • Библиотеката "Петър Стъпов" в Търговище ще черпи от опита на свои колеги от Финландия по проекта "Урок по финландски - проучване опита на библиотеките във Вантаа в областта на неформалното образование и обучение", информира БТА. Той е подготвен от специалисти от институцията, за да се премести фокусът от традиционните знания, практики и услуги към тези, необходими за днешното динамично общество и за актуалните потребности на местните общности, каза при представянето директорът Росица Куцарова.

    Библиотеката има ключова роля и в неформалното образование на местното общество, като водещ културен институт с дългогодишна история и традиции. Работи с всички възрастови и социални групи от населението. С дейностите по проекта ще се развие капацитетът на библиотекарите и ще се спомогне за придобиване на иновативни компетенции. "Отиваме да се учим от най-добрите", коментира проекта библиотекарят Ася Атанасова.

    Библиотеката във Вантаа е изпълнител на много обучителни програми за повишаване на квалификацията на библиотечните служители на регионално и национално ниво. Търговищките библиотечни специалисти са избрали модули, адекватни на потребностите на институцията, и са ги систематизирали в тридневен обучителен курс. По време на престоя си в град Вантаа те ще посетят и два съседни града, както и столицата Хелзинки.

    Предстои вътрешен подбор сред библиотекарите в Търговище. Тримата от тях, които отговорят на критериите на финансиращата организация, ще пътуват в края на септември за скандинавската страна. Срокът на проекта, който се финансира по програмата "Еразъм+", е една година. Бюджетът му е 4575 евро./ Информацията е на БТА

  • Facebook коментари