• Започнаха разкопките на Мисионис
 • A+ A-
 • Започна археологическото лято на средновековния град "Мисионис" край Търговище. Тази година археолозите са си поставили за цел да проучат по-подробно сградата, намираща се северно от Базилика 2, каза археологът от Регионалния исторически музей Ангел Конаклиев, предаде БТА.

  Работи се по почистването на обекта. В следствие на атмосферните влияния през есента и зимата на миналата година, на места има свличания, които следва да бъдат възстановени.

  Тази година археолозите ще разполагат с около 50 000 лв. за проучване на "Мисионис". Общината в Търговище е основният спонсор на разкопките , като ежегодно осигурява 35 000 лв. за планираната кампания на обекта. Останалите са средства са от държавния бюджет и от дарители.

  През миналата година бяха осигурени допълнително 100 000 лв. целева държавна субсидия за "Мисионис", като по-голямата част от средствата бяха вложени в консервация на проучени по-рано архитектурни структури.

  Древният град е един от 100-те национални туристически обекта на България и се намира на 7 км от областния град в живописната местност в Преславската планина./ Информацията е на БТА

   

 • Facebook коментари