• Обработват кестените в Търговище срещу молци
 • A+ A-
 • Започва обработка на кестеновите дървета в Търговище срещу вредителя листоминиращ молец. Тренирането ще е в интервала от 2.00 до 6.00 часа сутринта на 13 юни.

  Обработката ще се извършва с препарат „Димилин“ от специализирана фирма, с която Община Търговище има сключен договор. Ще бъдат третирани дърветата в районите на следните улици и паркове: „Кюстенджа“, „Капитан Данаджиев“, „Граф Игнатиев“, „Тетевен“, „Богомил“, „Васил Петлешков“, парковете „Борово око“ и „Роден кът“. Ще бъдат обхванати и кестеновите дървета в квартал „Запад“ 2.

  Няма данни използваният препарат да е опасен за хората.

  Припомняме, че през миналата година Община Търговище извърши идентична обработка. В резултат на това, в определени райони бе ограничено вредното влияние на листоминиращия молец, който причинява преждевременно увяхване на листната маса на дърветата.

  Големият ареал на разпространение на вредителя и значителната му подвижност обаче правя борбата изключително трудна и налагат прилагането на системни мерки, обясняват от Общинското предприятие „Флора“ и еколозите в Община Търговище.

  За намаляване популацията на молеца Община Търговище прилага и метода за събиране и компостиране на опадалите през есента кестенови листа, за да бъдат унищожени зимуващите в тях какавиди.

 • Facebook коментари