• Ученици стават археолози и музейни специалисти
  • A+ A-
  • От днес започнаха заниманията по образователната програма "Лято в музея" в Търговище. За шеста поредна година културната институция събира ученици от четвърти и пети клас, за да обогати знанията им по история и разнообрази ваканционните дни, каза за БТА музейният педагог Ралица Димова.

    Организаторите са подготвили различна програма, в която освен тематична, ще има практична и игрова част. Целта е да учим през призмата на игрите и удоволствията, допълни Димова. До 28 юни, разделени на две групи, учениците ще се запознават с история на Търговище и Търговищкия край; ще посетят музейните експозиции и обекти и ще получават обстойна информация за собствениците на емблематични къщи от възрожденския квартал "Варош". След разходката днес те са лепили стикери на историческа тематика, като са разпознавали обект по снимка.

    Предстои в следващите занимания децата да влязат в ролята на археолози и да почистват керамика, за да проследят пътя на артефактите - от откриването им на терен, през обработката, датировката до излагането в музейната витрина. За ден учениците ще бъдат музейни специалисти и ще описват в книга, отделни експонати от фонда на институцията, които са били част от бита на старите джумалии.

    По време на Лято в музея ще има още занимания на тема "Пътят на хляба"; ще четат заедно "Под игото", за да се "потопят" в епохата и осмислят съдържанието; ще редят пана от земеделски култури, допълни музейният педагог. Образователната програма ще завърши с игри и състезания между участниците./ Информацията е на БТА

  • Facebook коментари