• Седмокласници търсиха перспективи в образователна панорама
 • A+ A-
 • В двора на Първо ОУ „Христо Ботев” в Търговище се проведе втората Панорама на професионалното образование. Представиха се осем професионални гимназии от областта - пет от Търговище, две от Попово и една от Омуртаг. Организатор на мероприятието е Регионалното управление на образованието в Търговище. Гости бяха областният управител Митко Стайков, кметът на града д-р Дарин Димитров, представители на бизнеса и др.

  „С тази панорама всички ние, които сме тук днес, показваме нашето отношение към професионалното образование и Ви уверявам, че ще продължим да работим за осигуряване на още по-качествено образование” – каза началникът на РУО Елка Станчева по време на откриването. Тя допълни, че по този начин подкрепят не само бъдещето на всеки млад човек, но и бизнеса в намирането на качествени кадри.

  „Ние сме община, която има нужда от работна ръка. Има фирми, които имат нужда от професионалисти. Когато имате професия, имате сигурна реализация” – каза  кметът д-р Дарин Димитров и пожела на учениците успешно да се ориентират в избора на професия, за да са спокойни за бъдещето си.

  По време на проявата екипи от учители и ученици на съответните професионални гимназии рекламираха училището си чрез демонстрации, а директорите запознаха присъстващите седмокласници със спецификата на обучението, което предлагат. За целта училищните екипи бяха разположени на отделни щандове, където кандидат-гимназистите получиха актуална информация за възможностите за реализация по съответните професии.

  Целта на панорамата е да се улесни максимално изборът на учениците, завършващи VII клас, и  да се популяризират утвърдените в държавния план-прием професии.

  Около 950 са учениците, които тази година завършват седми клас. В държавния план-прием за учебната 2019/2020 година утвърдените паралелки за професионалните гимназии са 26, от които 1 е в дуална форма на обучение.

 • Facebook коментари