• Търговище получи 15 хил. евро за WIFI
 • A+ A-
 • Безплатен безжичен интернет в три обществени зони в града осигурява Община Търговище. Мрежата е изградена след като местната администрация кандидатства и бе одобрена за финансиране от Европейската комисия по проекта „WiFi4EU“. Местата, където гражданите ще могат свободно да ползват безжичен интернет, са около езерото „Борово око“, районът на пазара и храм „Св. Йоан Рилски“, както и зоната около МБАЛ-Търговище.

  Ваучерът в размер на 15 000 евро за изграждането и поддържането на мрежата бе връчен символично на кмета д-р Дарин Димитров от еврокомисар Мария Габриел днес в зала 74 на Община Търговище.

  „Това, което е важно за мен, като еврокомисар, са на пръв поглед малките проекти, но с висока добавена стойност за хората. Искаме младите хора да имат възможност за комуникация. Всички имаме роднини и приятели в друг град, друга държава, затова ми се иска и всички да могат да общуват свободно“, заяви Мария Габриел.

  Кметът д-р Димитров изказа своето удовлетворение от инициативата. „Мрежата вече е активна и работи безпроблемно. Инициативата е стимул за нас да продължим да създаваме все повече възможности за развитието на града и улесняване на комуникацията между гражданите“, каза д-р Димитров. 

  Съгласно изискванията на проекта, Общината трябва да поддържа мрежата за свободен интернет достъп в следващите три години. Скоростта на връзката е 30 Mbps.

  Европейската комисията ще следи от разстояние какво е качеството на връзката във всички WiFi4EU точки за достъп, уточни Мария Габриел.

 • Facebook коментари