• Уникален предмет дариха на търговищкия музей
 • A+ A-
 • В търговищкия исторически музей вече се намира един уникален предмет, който има голяма историческа стойност. По размери е около петнадесет сантиметра. В единия край има метална, кръгла плочка, вероятно от бронз, на която е изписан надпис на османски език. Другата част е дървена дръжка.  Артефактът е дарение от бизнесменът и почетен гражданин на Търговище Хамди Илиязов и пристига в музея едва преди няколко дни. 

  На него се натъква уредникът Николай Ставрев. Докато една вечер у дома преглежда различни источници в интернет, свързани със старо Търговище, попада на аукцион в Турция, в който колекционер продава предмета. Оказва се, че ауционът е приключил и артефакта е вече в ръцете на неизвестен купувач. Успяват да издират новия собственик и с финансовата подкрепа на Илиязов предметът се озовава в Търговище. Отказват да назоват конкретната сума и само посочват, че е четирицифрена.

  Това е печат от 1877 г. и с голяма достоверност може да се каже, че се е използвал за администрирането на ескиджумайския панаир. Алджан Мустафа, който е уредник в музея в Омуртаг и се занимава с османския период разказва, че на печата пише: „Панаирът в Джума-и атик (Ески Джумая) 1877”.

  „Вероятно функцията на този печат е била да удостоверява входа и изхода от панаира” – казва Мустафа. Той е на мнение, че това е уникален предмет, който потвърждава, че по онова време в Търговище наистина се е състоял панаир.

  Директорът на музея Магдалена Жечева потвърждава тезата на колегата си и казва, че имат всякакви документи за панаира. Още повече, че се касае за година, когато руско-турската война е започнала и досега няма доказателства, че панаирът е провеждан, освен публикации във вестник Дунав.

  Повече може да чуете в аудиото от (1) Алджан Мустафа, (2) Магалена Жечева и (3) Николай Ставрев

 • Facebook коментари