• Славчо Проданов е новият почетен гражданин на Търговище
 • A+ A-
 • Ставрофорен иконом Славчо Проданов бе удостоен със званието Почетен гражданин на Търговище. Това се случи по време на тържествената сесия на Общинския съвет, която се състоя по повод празника на града - 14 май.

  Честванията на празника започнаха с ритуал за издигане на знамената. Сред официалните лица бяха евродепутатът Асим Адемов, народните представители д-р Венка Стоянова, Имрен Мехмедова, Танер Али, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Митко Стайков. Гости на града ни по случай празника са и представители на два от побратимените ни градове – Котбус, Германия и Търговище, Румъния.

  В тържественото си слово по време на заседанието на Общинския съвет кметът д-р Дарин Димитров заяви, че мотото на Европейския съюз „Обединени в многообразието” е водещо за днешния ден на Търговище.

  „Настоящото обединява желанието на всички нас, с различни лични ценности и амбиции, политически убеждения, етническа и религиозна принадлежност, да градим и утвърждаваме устойчивото развитие на града, селата, общината, на страната ни. Да се справяме с предизвикателствата, да анализираме и прогнозираме процесите, за да сме адекватни на времето и неговите изисквания. Заедно, в диалог, трябва да търсим иновативни решения, които да ни осигурят постигане на желаната визия за всеки от нас, за общината и страната ни“, каза д-р Димитров.

  Поздравления по случай празника на града отправиха и евродепутатът Асим Адемов, народните представители д-р Венка Стоянова, Имрен Мехмедова, Танер Али. Прочетен бе и поздравителен адрес от името на народния представител проф. Светла Бъчварова. Поздрав отправиха още зам.-министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Митко Стайков, зам.-кметът на Котбус Мариета Чопе, личният съветник по въпросите на образованието на кмета на румънското Търговище Адриан Байку, Мариан Костаке, член на сдружението на българите в област Дъмбовица „Заедно“.

  На тържественото заседание кметът д-р Дарин Димитров връчи отличието за почетен гражданин на ставрофорен иконом Славчо Проданов.

  „Всички Вие, които през годините ми помагахте, бяхте камертона, който ми даваше верния тон в моето служение“, заяви отец Славчо Проданов.

  Честванията за Деня на Търговище продължават тази вечер, с концертна програма на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ и Любо Киров от 19.00 ч. на сцена „Борово око“.

 • Facebook коментари