• Вълшебната завеса разкрива приказни истории от цял свят
 • A+ A-
 • Вълшебната завеса се вдигна и започна да разкрива пред зрителите цялата магическа пъстрота на театралното изкуство. Официалният старт на международния фестивал със спектакли за деца днес дадоха директора на драматичния театър Петър Петров и кмета на Търговище д-р Дарин Димитров.

  По традиция откриването е пищно и началото на 20-тото издание не направи изключение. Актьорите от театър „Жар” – София представиха „Тайната на белия лотос” и плениха публиката на площада пред театъра. Някои от зрителите се питаха това актьори от коя страна по земното кълбо са. А когато научеха, че са от България ахваха от приятна изненада.

  След това правеха заключението, че очевидно Търговище се издига в йерархията на театралното изкуство и признак за това е фестивала, чието откриване наблюдаваха. И някак като потвърждение на учудването на зрителите дойдоха думите на директора Петров, който каза, че “Вълшебната завеса" е утвърден като очаквано място за среща на професионалните театри, създали спектакли за деца от България и света. И нещо повече:

  „Този фестивал отгледа 20 поколения, защото за мен всяка година е едно поколение в интелектуалното развитие на детето. В това отношение мога да кажа, че Търговищкият театър, заедно с Общината в града възпита 20 поколения театрали и деца с детско-юношеската драма и театър” – каза Петров.

  От своя страна кметът отбеляза, че фестивалът отстоява мястото си в културния живот на Търговище. „Очаквам той да е преминал своите трудни години и сега само да гради, да привлича все повече участници и да има все по-богата програма” допълни д-р Димитров.
  Веднага след откриването започна първото представление от фестивалната програма. То е на търговищкия драматичен театър и се казва „Храбрецът”.

  Негов автор е Димитър Димитров, а изживяването за малките зрители беше незабравимо и изписа на лицата им широки усмивки.

  Вълшебната завеса е и ще бъде едно от най-важните събития в живота на Търговище, защото разказва приказни истории от цял свят. Селекцията включва повече от десет спектакъла на трупи от Индия, Русия, Италия и България. Не ги пропускайте. Програмата може да видите Т У К

 • Facebook коментари