• Започва международният фестивал Вълшебната завеса
 • A+ A-
 • „Вълшебната завеса“ отново се вдига в Търговище на 13 май 2019 г. За двадесети юбилеен път, децата от област Търговище ще се потопят в приказното вълшебство и ще се срещнат с любими герои.

  Театралите от Колката, Индия ще демонстрират как може да се опитомява дивото, италиянският театър за деца „Ла сосиета деля чивета“ ще развълнува най-малките и техните родители с магията и свойствата на водата, а актьорите от Москва и Ростов на Дон ще разкажат по своя драматизация любимите ни „Маша и мечокът“ и „Медената питка“. И това не е всичко!

  Трите сцени на двата театъра в областния град ще посрещнат „Котаракът в чизми“ в български и сръбски вариант, „Бременските музиканти“, „Приключенията на Лиско“, „ Пипи дългото чорапче“.  И още, децата ще съпреживеят заедно „Приключения опасни със герои сладкогласни“.  

  Към празничния маратон от фестивални спектакли принос ще дадат и младите таланти в конкурса за рисунка и кастинга за актьорски дарования  „Звездите на Вълшебната завеса”.   
  Ще има и „Клоунада“ с италианския клоун Фаусто Джори. Ходещ по въжето на импровизацията, акробат на илюзията, клоун и съвременен шарлатанин, този луд и ням шоумен ще накара своята публика да се движи с него в комично и оригинално шоу, където реалността и логиката променят своите конотации.

  Фестивалът ще се проведе по традиция в дните на Търговищкия панаир, от 13 до 17 май в гр. Търговище.

  Тази година селектираните български спектакли са 12 - на театрите от Варна, Бургас, Габрово, Шумен, Велико Търново, Ямбол, Кърджали, Видин, Сливен и, разбира се, на домакините от Търговище.

  През годините Международният фестивал на спектакли за деца “Вълшебната Завеса" се утвърди като очаквано място за среща на професионалните театри, създали спектакли за деца от България и света.

  Негови организатори са Драматичен театър Търговище и Сдружение “Вълшебната завеса” с подкрепата на Министерство на културата и Община Търговище.  

  Драматичен театър Търговище от 2016 год. е единствения член в България на ASSITEJ - Интернационал - Световната организация на спектакли за деца и юноши.

 • Facebook коментари