• Празнуваме Лазаровден
 • A+ A-
 • Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.

  В българските традиции той се свързва и със съзряването на девойките и тяхната готовност за встъпване в брак.

  По традиция Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден. Празникът е с подвижна дата - винаги в предпоследната събота преди Великден. В календара на християнската църква той е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар, жител на град Витания, който се е намирал близо до Ерусалим.

  Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания, Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

  На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на светия мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г

  В миналото момите са излизали, нагиздени със сватбени премени и венци. Те са пеели песни и танцували, а после пускали венците си по реката. Навсякъде лазарките благославяли труда на работливите стопани, пеели за нивите, за къщата, за стоката - домашните животни.

  Типичен за Лазаров ден е моминският обичай Лазаруване (Боенец, Кумичене), който е важен етап от социализацията на момите.

  Над 2200 жители на община Търговище ще отбележат своя имен ден на 20 и 21 април - Лазаровден и Цветница.

  В събота, Лазаровден, празнуващите са 11. 9 от тях носят името Лазар, а Лазарина се казват 2 дами в общината.

  В неделя, на Цветница, своя имен ден ще отбележат близо 1500 дами, носещи имена на цветя и растения. 296 от тях са кръстени Росица. Виолета се казват 196 от жените, Маргарита – 188, Цветелина – 126,  Лиляна – 124, Цветанка – 99, Теменужка – 62, Калина – 59, Роза – 51, Здравка – 49, Невена – 46, Лилия – 41, а Камелия се казват 39 от жените в общината.

  Сред празнуващите на Цветница мъже най-много са кръстените Росен – 172. Името Калин носят 96 души, Здравко – 73, Цветелин – 61, Цветан – 69, Явор – 43, Ясен – 26, а Невен е името на 19 души.

  На Лазаровден и Цветница своя имен ще отбележат още Жасмина, Детелин, Детелина, Далия, Гергина, Дафина, Върбан, Гроздан и други.

  На имениците и на всички съграждани ръководството на Община Търговище и лично кметът д-р Дарин Димитров пожелават здраве и успехи. Нека надеждата, която носят предстоящите пролетни празници, съпътства всеки наш ден.

 • Facebook коментари