• Заместник – министър запали олимпийски огън в Търговище
 • A+ A-
 • Търговище беше домакин на Втората детска олимпиада по безопасност на движението. Тя се проведе в детска градина „Осми март”, а мотото й е „Уча играейки – живея знаейки”. Специален гост на събитието беше Заместник-министъра на образованието и науката Таня Михаилова, която откри форума и символично запали олимпийския огън.

  „Темата за безопасността на движението е основополагаща в нашата образователна система още от най-ранна детска възраст” - каза заместник-министърът и допълни: “Ние трябва да опазим нашето бъдеще”.

  Според нея, това което се случва в Търговище е пример за всяка детска градина и училище в страната, а това, което са показали децата доказва труда на учителите. Михайлова им благодари и подчерта, че всяка една детска градина и училище трябва да разполага с такива условия за обучение на децата по безопасност на движението, за да може в бъдеще те да умеят да пазят не само себе си, но и хората около тях.

  В олимпиадата участваха деца от подготвителните групи от детските градини, ученици от начален етап на обучение от училищата в областта и страната. Те се състезаваха в три категории. Най-мащабно е участието в категория “Изобразителна дейност”, където със свои рисунки се включиха близо 1 200 деца от 102 детски градини, от подготвителни групи в училище и ученици от I до IV клас от 345 училища от цялата страна. Във втората категория „Музикално-артистична изява” се представиха около 140 деца с песни, стихотворения, етюди и сценки. Отговорност, толерантност, загриженост към собствения живот и този на другите участници в движението, както и умения за спазване на хоризонталната и вертикалната маркировка, преминавайки по определен маршрут, демонстрираха над 80 деца от 14 детски градини в третата категория “Игри по безопасност на движението”.

  Победителите бяха наградени с купи, медали, плакети, грамоти и много подаръци.
  Детският център по безопасност на движението в детска градина “Осми март” съществува от 2018 г. Той пресъздава реална градска среда с тротоари, кръстовища, светофари, велоалеи и т.н.

  Съорганизатори олимпиадата бяха Регионалното управление на образованието и Община Търговище.

 • Facebook коментари