• Късометражното кино влезе в уроците по литература
 • A+ A-
 • Късометражното кино влезе в уроците по литература в търговищкото Първо СУ „Свети Седмочисленици”. Шестокласниците се срещнаха за пръв път с творчеството на Йордан Йовков с прожекция на "Серафим". Филмът е на Ваня Донева, участвал е в много международни фестивали и е носител на редица награди.

  Произведението е с продължителност само 15 минути, но успява да предаде основните моменти от разказа. Въздействието, което оказва върху децата е голямо, успява да ги плени и запали по историята на Йовков. Това пролича и в дискусията след прожекцията на големия плазмен телевизор в класната стая.  

  Учениците бяха впечатлени от бездомника Серафим, който отхвърля материалните притежания в живота, защото е разбрал, че когато човек умре, той се представя пред Бога само с душата си.

  Така Серафим, който 10 години събира пари да си купи ново палто, се отказва от дрехата и със събраното дава надежда на отчаяните.

  „Съчетанието на изкуства води до въздействие върху светоусещането на младите” – каза учителят по български език и литература Анета Милева.

  Тя допълни, че съвременните технологии и иновативните методи на обучение са неотменима част от учебния процес в Първо СУ „Св.Седмочисленици“.

 • Facebook коментари