• Тръгва нова акция на Пътна полиция
 • A+ A-
 • От  днес до 24 април служителите на „Пътна полиция“ в страната ще осъществяват засилен контрол на водачите на моторни превозни средства за употреба на алкохол, правоспособност и използването на обезопасителни средства.

  Специален акцент ще бъде поставен към водачите на мотоциклети. При тях ще се следи за правоспособност, използването на обезопасителни средства от самите водачи и спътниците им, и  за правилното поставяне на регистрационни табели. Според изискванията на Наредба № I-45 от 24.03.2000 г., регистрационните табели на мотоциклетите се поставят само отзад, но така, че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. Освен това при закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера.

  При проверките на другите моторни превозни средства специално внимание ще се обръща и на правилното използване на обезопасителни средства при превоз на децата. В хода на контролната си дейност пътните полицаи ще осъществяват и наблюдение върху състоянието на хоризонталната  пътна маркировка и на вертикалната сигнализация с пътни знаци, както и на еластичните крайпътни предпазни огради(мантинели).Успоредно с това ще има и засилени проверки за спазването на скоростните режими от водачите на МПС.

  По пътищата на област Търговище активният контрол, чиято цел е повишаване на сигурността на пътищата и намаляване на пътния травматизъм, ще се осъществява от екипи на сектор „Пътна полиция“ и на служители на районните управления в състава на областната дирекция, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

  В момента на територията на областта е в ход и друга специализирана полицейска операция – с участието на служители на „Пътна полиция“, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и на ДАИ-Търговище. Активната контролна дейност е насочена към предотвратяване на нерегламентирани превози на пътници от лица, които не притежават лиценз за извършване на обществен превоз, или удостоверение за извършване на таксиметрови превози. Съвместната акция ще приключи в края на настоящия месец.

 • Facebook коментари