• Младок взе книжка и катастрофира
 • A+ A-
 • Новоизлюпен шофьор от търговищкото село Драгановец остана без книжка няколко часа след като я получи на церемония в Пътна полиция. Причина за това е, че 19-годишният младеж катастрофирал с Ланчията си по пътя между Стража и Черковна, а след това изчезнал от мястото на произшествието.

  Според официалната информация инцидентът станал през нощта на 12 срещу 13 април. На дясна крива младият водач е изгубил контрол над управлението и  колата се е блъснала с предната си лява част в мантинелата и повредил 8 метра от преградата. След това си тръгнал, но на следващия ден полицаите го издирили.

  За самоволното напускане на местопроизшествието  му е съставен акт за установяване на административно нарушение по чл. 123, ал. 1, т. 3 от Закона за движение по пътищата. Той гласи: „Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътно-транспортно произшествие, е длъжен когато при произшествието са причинени само имуществени вреди, да окаже съдействие за установяване на вредите от произшествието”. На това основание временно му е отнето свидетелството за управление на МПС. „Предвиденото в същия закон наказание за водач, който наруши задълженията си като участник в пътно-транспортно произшествие, е лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв.” – коментираха от пътна полиция.

  Младите шофьори в Търговище получават книжките си на специална церемония. На нея слушат беседа за безопасно поведение на пътя от полицейски инспектор, и гледат видеоматериал, визиращ най-често срещаните грешки на водачи, водещи до пътни инциденти с тежки последици.

  252-ма нови водачи на МПС са получили своите първи шофьорски книжки в сектор „Пътна полиция“ на ОД МВР-Търговище от началото на 2019 г. до момента. От ръководството на сектора призовават младите водачи да спазват стриктно основните правила за пътна безопасност и задълженията си по Закона за движение по пътищата, да управляват със съобразена с пътните условия скорост, да не предприемат рискови маневри, а ако все още не се чувстват достатъчно сигурни зад волана – да шофират с по-опитен водач-придружител и да избягват управление на МПС при усложнена метеорологична обстановка – проливни дъждове, мъгли, бури.

 • Facebook коментари