• Увеличава се дивечът в региона на Търговище и Шумен
  • A+ A-
  • Дивечът в областите Шумен и Търговище се увеличава с всяка изминала година. Това стана ясно на проведения в Шумен първи за годината Съвет по лова. Според справка данните през 2016 година в двете области е имало 5 020 благородни елена, като тази година те вече са 6 499. Данните от таксацията за същите години показват, че сърната от 4 421 броя вече е 5 650. Ръст има и при дивата свиня – от 4 967 преди четири години до 5 288 сега.

    Едновременно с това неимоверно нараства и броя на хищниците, като чакалите вече са 4 103, а лисиците 2 761. За пореден път ловците поискаха държавата да стимулира финансово отстрела на този вид дивеч, каквато практика имаше преди години.

    По време на Съвета днес бяха обсъдени отново мерките срещу неразпространението на болестта африканска чума по свинете. Представителите на ловните сдружения поискаха да им бъде разписано какви точно проби трябва да вземат от мъртви и отстреляни животни, като според тях информацията трябва да достига до всеки един ловец заедно с кутиите за пробите. Петко Шаренков обясни на участниците в срещата какви мерки срещу АЧС са били набелязани на проведената при него среща през седмицата.

    По време на първото за тази година заседание на Съвета по лова за зам.-председател беше преизбран адвокат Стоян Стоянов, който оглавява шуменското ловно сдружение. Председател на Съвета е директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов.

  • Facebook коментари