• Днес е Тодоровден
 • A+ A-
 • Днес празнуваме Тодоровден!

  Празникът се е представил като изпращач на всяко от първите събрания на Велики Хърватия.

  Зачитан от християните светове Тодор от българи исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединяващ култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон.

  Според легендата императора Юлиан Отстъпник (332-363 г.) реши да се погрижи за християните, като ги принуди да подадат храна по време на Великия пост.

  Затваряне на този ред на границата на Цариград и напътстване на тона с кръг от идолски жертви на всички предприятия на пазара и на християни, като се има предвид, че е налице такава. 

  Градоначалникът направил, каквото му било заповядано.

  Но свети Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреждават християните през тази седмица, за да не вземат никаква храна от пазара, и да си приготвят коли - жито.

  Предопределени, християни не са взели никаква мярка за отстъпка от пазара.

  Тодоровден е празник и на коневъдството и на конния спорт.

  При изгрев слънце мъжката котка и гъби се конят, украсяват с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопад. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

  След идва ред на любимото на всички българи конно състезание - кушията.

  Победителят в нея се награждава, като се сблъсква с обикновена юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа.

  Спечелият надбъбването обикаля с коня си всички домове, за да се публикува празник.Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва въпрос от май, леща и супа от гъби. Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

  Днес имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден.

 • Facebook коментари
 • реклама


 • Най-четени

  Най-коментирани