• Попово сезира Бойко Борисов за проблемите с болницата
 • A+ A-
 • Общинските съветници в Попово изпратиха декларация до Министър-председателя Бойко Борисов. Документът касае "проблемите пред болницата и действията на директора на Регионалната здравноосигурителна каса Емил Стоянов".

  В кратък преамбюл съветниците отправят хвалебствия към Премиера за водената политика към повишаване на средствата за общинските болници. След това систематизирано изразяват разочарованията си. 

  Твърденията са, че действията на Емил Стоянов в отношението му към болницата в Попово не били коректни. „Напрактика торпилират и поставят под съмнение Вашите и на кабинета Ви усилия” – казват от поповския общински съвет. След това посочват, че само за последните 12 месеца РЗОК извършили над 50 проверки в лечебното заведение. Заедно с проверките от инспектората към МЗ проверките ставали 62, което превръщало поповската болница в най-проверяваното лечебно заведение. 

  Заедно с това съветниците засягат въпроса и за увеличението на болничните легла. Трябвало да ги увеличат от 65 на 88, като броят им да е пропорционално разпределен между различните отделения. Вместо това да се случи последвали нови проверки в болницата. Само през януари те били 12. Контролните органи не регистрирали нарушения.

  В края на декларацията съветниците обобщават желанието си леглата в болницата да станат 88 и да осигурят месечен лимит в размер на 250 хил. лв.

  Емил Стоянов обясни, че онова, което се говори в документа не е истина. „Едно нещо вярно няма в тази декларация” – каза той. На първо място директорът опроверга твърдението за проверките назначени от РЗОК. Според него за последните три години те са 32, а не както съветниците смятат – 50 за последните 12 месеца. Същевременно не било вярно и че няма нарушения. „Фактът на наложени санкции през годините и възстановените суми, достатъчно красноречиво показва има или няма нарушения” – каза той. 

  Според него е невярно и твърдението за разпределението на болничните легла. Стоянов даде пример с исканото увеличение на отделението по хирургия. Той показа справка от която се вижда че се иска завишение от 15 % на 39 %. „Какво му е пропорционалното на това?” – попита той и обясни: „Пропорционално ще е ако се иска увеличение колкото е относителния дял. Ако той е 15 %, значи се иска увеличение от 15%. Да не говорим, че РЗОК няма никакво отношение към завишаването на легловата база”.

  Емил Стоянов подчерта, че през последните години бюджетът на болницата расте постоянно и той има най-високи стойности от всички лечебни заведения в областта. Той каза още, че болниците работят по определени правила и е време в Попово да се научат да ги спазват. „Решението на проблемите е в правилата. Да настроиш себе си към системата, а не системата към себе си” – завърши Стоянов.

  Директорът на болницата в Попово Йовчо Яков не е съгласен с позицията на директора на касата. Според него от РЗОК и НЗОК за 2018 г. има 18 заповеди. На база на тези заповеди има над 50 протокола. От РЗИ има 2 заповеди и 3 протокола. „Протоколите означават, че някой орган е идвал да ни проверява. Който не вярва да заповяда ще му покажа за какво става въпрос” – каза Яков. Той допълни, че за 2019 г. има 6 заповеди и толкова проверки.

  Желанието на директора е лимитът да е както през последното тримесечие  на миналата година. Тогава били около 250 хил. лв. на месец, а в началото на т.г. паднал на 220 хил. лв. „Имахме обещание за това нещо, но не стана. А директорът на РЗОК може да дава предложения за увеличаване или намаляване на лимитите” – поясни Яков.

  Той обясни, че броят на леглата се определя на база вътрешен правилник. „Аз съм попитал всеки началник на отделение колко иска да му се увеличат леглата. И след установяването на новия правилник излезе, че имаме нужда от 88 легла. Оказа се, обаче, че не се гледа правилника от тази година, а от миналата. Искането за това постъпва в РЗИ и от там отива в министерството” – обясни Яков. 

  Според него по тази точка Емил Стоянов няма вина. От друга страна бил виновен, че не помага. „Можеше да каже, че МБАЛ – Попово работи и трябва да им се съдейства. Той може да изпраща искания и да защитава интересите на болничните заведения в областта” – завърши Яков.   

  Декларацията вече отлетя към кабинета на Бойко Борисов, където ще застане редом до другите проблеми, които чакат решение.

 • Facebook коментари