• Тодоровден и възстановка на освобождението на селото подготвят в Садина
 • A+ A-
 • Тодоровден и възстановка на освобождението на селото подготвят в Садина. Традицията на Конския Великден се спазва всяка година от местното население от капанската етнографска група, а сега програмата ще бъде дообогатена, разказа за БТА кметът на голямото поповско село Хриска Тодорова.

  Празничният ден ще започне с литургия в храм "Св. Троица". Различното тази година ще е отбелязването на годишнината от освобождението на населеното място с възстановка. Представители на клуб "Традиция" от Русе и Шумен ще пресъздадат моменти от освобождението на края на 13 януари 1878 г. Тук са водени три битки, мирното население дава жертви, други бягат към град Бяла, а заради глада и мизерията на войната, загиват и деца, разказва Тодорова.

  Признателни потомци ще отдадат почит на жертвите на свободата и ще поднесат цветя на руския паметник в местността "Коконката". Монументът е издигнат веднага след Освобождението от близки на загиналите и погребани в могила тук руски войни и изобразява плачеща жена. Кметът допълни, че жителите на Садина изработват и поставят още тогава в двора на църквата паметна плоча с имената на починалите деца. По-късно тя е преместена от кмета Йордан Кабаков в семейното му гробище /Капанците от Садина продължават отколешната традиция фамилия да има обособен гробищен парцел и днес/.

  Характерното за Садина е пищното отбелязване на Тодоровден с конски надбягвания. За кушиите в местността "Ак Байир" вече са се записали ездачи от селото, от Ковачевец и от Зараево. Живеещи от години тук белгийски семейства, които отглеждат коне, също обмислят да се включат в надпреварата. Организаторите за осигурили парични награди за победители в отделните категории.

  Ще бъде спазен и типичният за селото ритуал по Предаване на конска опашка. Знамето на древните българи и днес е тачен символ от капанците - то носи в себе си вярата в непобедимостта, в честта и силата на нашенския войн, казва Тодорова.

  Отбелязването на Тодоровден е организирано от кметство Садина, читалище " Съединение - 1889", община Попово и сдружение "Сборяново"./Информацията е на БТА

 • Facebook коментари