• Предлагат нови правила за контрол на домоуправителите
 • A+ A-
 • Mинистерството на регионалното развитие и благоустройството ще изработи нови правила за управление на етажната собственост. Те ще доведат до по- качествена поддръжка на сградния фонд. Ще има и механизми за контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

  „Доколкото съм запозната целта е да се направят изменения и допълнения на отделни разпоредби в Закона, за да има по-голяма прецизност, както по отношение на правомощията и задълженията на етажната собственост, така и относно осъществяването на контрол при изпълнението на тези задължения” – коментира Габриела Станчева, която е професионален домоуправител в Търговище.

  Тя каза, че макар и отскоро, новината вече се коментира сред хората, които се възползват от услугите й. Те са на мнение, че няма регламент за правилата по които се определят месечните такси.

  „Например, една от идеите касае големия проблем с регулирането на отношенията при управлението на етажната собственост от различен характер. Става въпрос за сгради със смесено предназначение (жилища, офиси, търговски площи), комплекси от затворен тип” – каза още професионалният домоуправител и допълни: „Ако трябва да се прави някакъв ремонт възникват спорове колко пари трябва да се събират от собствениците на апартаменти и колко от стопаните на магазините под блока”. Обикновено такива събрания минавали в люти спорове, но в крайна сметка стигали до някакво решение. „Затова смятам, че регламент ще намали излишните караници” – каза Станчева. 

  Тя коментира, че е добро решение да има някакъв контрол върху професионалните домоуправители. Според нея всеки, който развива такава дейност се стреми да бъде прецизен в работата си, но все пак е възможно да се появят и недобросъвестни управители.

 • Facebook коментари