• Безплатни прегледи на бъбреци ще има в Търговище
  • A+ A-
  • По повод Световния бъбречен ден, 14 март, МБАЛ – Търговище и ДКЦ „Св. Иван Рилски” организират безплатни прегледи и консултации. Те са за хора, които имат някакъв проблем в тази област и ще се проведат в кабинет № 27 на втория етаж в болницата, без предварително записване.

    „Не се изисква направление, нито някакво заплащане. Всеки, който желае да заповяда в кабинета между 9 и 13 ч. в четвъртък” – каза директорът на болницата д-р Иван Светулков. Той е и един от специалистите, които ще водят прегледите. 

    Бъбречни проблеми има всеки осми българин, сочи тревожната статистика. Коварното при тези заболявания е, че дълго време могат да се развиват без симптоми, докато не настъпят сериозни усложнения. Затова препоръката към пациентите е редовно да си правят изследвания и профилактично да търсят консултация със специалист.

    Световният бъбречен ден се отбелязва от 2006 г. насам, като през 2019 г. глобалната кампания е под надслов: „Здрави бъбреци за всеки и навсякъде”. Акцент е превенцията на хроничната бъбречна недостатъчност, която причинява смъртта на 2.4 млн. души всяка година.

  • Facebook коментари